Strony

17 marca 2014

Dzień Zdrowia

3 marca odbył się w naszej szkole Dzień Zdrowia zorganizowany przez  panią Alinę Staszewską. Już wcześniej ustalono  menu i skład witaminowy uczniowskich propozycji kulinarnych, aby rankiem tego dnia móc rywalizować w konkursie na pełnowartościowe kanapki, sałatki i koktajle. . Wielu uczniów z dużą wprawą pokroiło bułki i chleb pełnoziarnisty w zgrabne mini kanapeczki. Nie zabrakło róznego rodzaju sałat, serów i wędlin, a dekoracje zostały wykonane z pomidorków koktajlowych, papryki, oliwek, ogórka a także kiełków i szczypiorku. Sałatki  kusiły swym wyglądem i zapachem, gdyż były przyrządzone ze świeżych warzyw. Klasa IV przygotowała kolorową sałatkę owocową. Młodsze dzieci samodzielnie wykonywały napoje mleczne z dodatkiem owoców, a zamiast cukru do koktajlu dodawały miód.
Swe wyroby klasy prezentowały na białym obrusie w świetlicy, gdzie odbywała się główna część konkursu. Wszyscy w milczeniu z napięciem obserwowali komisję, która próbowała przygotowanych potraw. Wybór był niezwykle trudny, więc decyzja mogła być tylko jedna - każda klasa otrzymała najwyższą punktację za ten etap rywalizacji. W tym czasie uczniowie klasy VI przedstawili ciekawe informację na temat witamin i ich roli w organizmie.
W dalszej części należało odpowiedzieć na serię pytań dotyczących prawidłowego żywienia, witamin oraz znaczenie warzyw i owoców w naszym jadłospisie. Uczniowie odpowiadali zespołowo, ale tu również było wiele emocji. Najlepiej zaprezentowały się klasy VI i III.
Na koniec wreszcie mogliśmy zająć się degustacją pyszności, które wspólnie przygotowaliśmy. W całej szkole pachniało wiosną.