Prawidłowe
żywienie, zdrowa dieta, choroby, którym ulega człowiek wskutek
nieprawidłowego żywienia, to hasła, którymi jesteśmy wkoło bombardowani.
Oczywiście wynikiem natłoku tych informacji zwiększamy wiedzę o sposobach prawidłowego odżywiania, ale w życiu i na co dzień nie stosujemy poznanych zasad.
Dlaczego?
Może to brak czasu na zdrowe eksperymenty w kuchni, może
przyzwyczajenia starej kuchni, a może przeświadczenie, że zdrowe
gotowanie to brak smaku.
Zmiana
nawyków żywieniowych dzieci to sprawa dość trudna i żmudna. Wymaga od
nas dorosłych zmiany przyzwyczajeń w sposobie podejścia do problemu
jedzenia.
Troska o zdrowie dziecka to nie tylko dbałość, aby było najedzone, ale ważne jest to, co je.
Przeprowadzone wśród rodziców, uczniów, nauczycieli i personelu ankiety, potwierdzają, że dzieci spożywają wiele produktów zawierających bardzo dużą ilość cukru i niezdrowych tłuszczy.
Już
teraz w okresie kandydackim możemy pochwalić się zmianami, jakie
dokonują się w naszej szkole. W związku z ograniczeniem spożycia
niezdrowych produktów, przekąsek i napojów przez dzieci postanowiono
zakazać przynoszenia tych produktów na różnego typu uroczystości i
imprezy.
Uczniowie
dowiedziawszy się o tym, że nie będzie słodyczy, chipsów i innych
słodkich posiłków, nie mieli zadowolonych min. Uznali, że nie będzie co
zjeść, że będą głodni i że nie da się przygotować zdrowego poczęstunku.
Po kilku dniach namysłu i burzliwych dyskusjach uczniowie wywiązali się z
zadania. Na Andrzejki w pięknie przystrojonych salach, na stołach było
widać: banany, mandarynki, pomarańcze, marchewkę pokrojoną w zgrabne
słupki, gorzką czekoladę, sezamki i inne pyszne, ale przede wszystkim
zdrowe przekąski. Wigilia również pokazała zaangażowanie uczniów w
przygotowanie poczęstunku.
Na zajęciach praktycznych dzieci uczą się, jak zrobić zdrowe kanapki i pyszne zdrowe desery.
Zniknął również automat ze słodyczami.
Kolejnym
i bardzo ważnym przedsięwzięciem było zmodyfikowanie jadłospisu w
oddziale przedszkolnym. Dziecko w przedszkolu poznaje nowy świat,
również kulinarny. Przygląda się, jak przy stole zachowują się
rówieśnicy, co inni chętnie jedzą, a czego nie lubią. Tę ciekawość
otaczającego świata smaków chcieliśmy wykorzystać w naszych
działaniach.
Pomysł
na udział w projekcie wzbudził wiele wątpliwości, ale dzięki wsparciu
pani Dyrektor Bożeny Wytrych, pomysłowości pani Intendent Magdy Wojtali
oraz wykonawczyni tych pysznych potraw pani Joanny Sączek możemy
zadbać o właściwe, czyli zdrowe odżywianie dzieci.
Drodzy
rodzice, teraz czas na Was, przyłączcie się do naszych działań. Tak jak
i Wy pragniemy, aby nasze dzieci prawidłowo wzrastały i rozwijały się.
Zdrowie=dieta+ruch+brak używek
OdpowiedzUsuńw 100%popieram, dzieci powinny zdrowo się odżywiać :)
OdpowiedzUsuńMoże wreszcie uda się coś zmienić trzymam kciuki!
OdpowiedzUsuńFajnie by jeszcze było, żeby zdrowe nawyki żywieniowe "polubili" dorośli.
OdpowiedzUsuńZdrowe odżywianie jest kluczem do mocnego organizmu.
OdpowiedzUsuńZdrowa dieta, ruch na świeżym powietrzu, mnóstwo pogody ducha i przepis na zdrowe życie gotowy.
OdpowiedzUsuń