Strony

14 kwietnia 2013

Nasze działania na rzecz promocji zdrowia

Prawidłowe żywienie, zdrowa dieta, choroby, którym ulega człowiek wskutek nieprawidłowego żywienia, to hasła, którymi jesteśmy wkoło bombardowani. Oczywiście wynikiem natłoku tych informacji zwiększamy wiedzę o sposobach prawidłowego odżywiania,  ale w życiu i na co dzień nie stosujemy poznanych zasad.
Dlaczego? Może to brak czasu na zdrowe eksperymenty w kuchni, może przyzwyczajenia starej kuchni, a może przeświadczenie, że zdrowe gotowanie to brak smaku.
Zmiana nawyków żywieniowych dzieci to sprawa dość trudna i żmudna. Wymaga od nas dorosłych zmiany  przyzwyczajeń w sposobie podejścia do problemu jedzenia.
Troska o zdrowie dziecka to nie tylko dbałość, aby było najedzone, ale ważne jest to, co je.
Przeprowadzone wśród rodziców, uczniów, nauczycieli i personelu ankiety, potwierdzają, że dzieci spożywają wiele produktów zawierających bardzo dużą ilość cukru i niezdrowych tłuszczy.
Już teraz w okresie kandydackim możemy pochwalić się zmianami, jakie dokonują się w naszej szkole.  W związku z  ograniczeniem spożycia niezdrowych produktów, przekąsek i napojów przez dzieci postanowiono zakazać przynoszenia tych produktów na różnego typu uroczystości i imprezy.
Uczniowie dowiedziawszy się o tym, że nie będzie słodyczy, chipsów i innych słodkich posiłków, nie mieli zadowolonych min. Uznali, że nie będzie co zjeść, że będą głodni i że nie da się przygotować zdrowego poczęstunku. Po kilku dniach namysłu i burzliwych dyskusjach uczniowie wywiązali się z zadania. Na Andrzejki w pięknie przystrojonych salach, na stołach było widać: banany, mandarynki, pomarańcze, marchewkę pokrojoną w zgrabne słupki, gorzką czekoladę, sezamki i inne pyszne, ale przede wszystkim zdrowe przekąski. Wigilia również pokazała zaangażowanie uczniów w przygotowanie poczęstunku.
Na zajęciach praktycznych dzieci uczą się, jak zrobić zdrowe kanapki i pyszne zdrowe desery.
Zniknął również automat ze słodyczami.
Kolejnym i bardzo ważnym przedsięwzięciem było zmodyfikowanie jadłospisu w oddziale przedszkolnym. Dziecko w przedszkolu poznaje nowy świat, również kulinarny. Przygląda się, jak przy stole zachowują się rówieśnicy, co inni chętnie jedzą, a czego nie lubią. Tę ciekawość otaczającego świata smaków chcieliśmy wykorzystać  w naszych działaniach.
Pomysł na udział w projekcie wzbudził wiele wątpliwości, ale dzięki wsparciu pani Dyrektor Bożeny Wytrych, pomysłowości pani Intendent Magdy Wojtali oraz wykonawczyni tych pysznych potraw pani Joanny Sączek  możemy zadbać  o właściwe, czyli zdrowe odżywianie dzieci.
Drodzy rodzice, teraz czas na Was, przyłączcie się do naszych działań. Tak jak i Wy pragniemy, aby nasze dzieci prawidłowo wzrastały i rozwijały się.

6 komentarzy:

  1. Zdrowie=dieta+ruch+brak używek

    OdpowiedzUsuń
  2. w 100%popieram, dzieci powinny zdrowo się odżywiać :)

    OdpowiedzUsuń
  3. Może wreszcie uda się coś zmienić trzymam kciuki!

    OdpowiedzUsuń
  4. Fajnie by jeszcze było, żeby zdrowe nawyki żywieniowe "polubili" dorośli.

    OdpowiedzUsuń
  5. Zdrowe odżywianie jest kluczem do mocnego organizmu.

    OdpowiedzUsuń
  6. Zdrowa dieta, ruch na świeżym powietrzu, mnóstwo pogody ducha i przepis na zdrowe życie gotowy.

    OdpowiedzUsuń