3 marca odbył się w naszej szkole Dzień Zdrowia zorganizowany przez panią Alinę Staszewską. Już wcześniej ustalono
menu i skład witaminowy uczniowskich propozycji kulinarnych, aby rankiem tego dnia móc rywalizować w konkursie na
pełnowartościowe kanapki, sałatki i koktajle. . Wielu uczniów z
dużą wprawą pokroiło bułki i chleb pełnoziarnisty w zgrabne mini
kanapeczki. Nie zabrakło róznego rodzaju sałat, serów i wędlin, a
dekoracje zostały wykonane z pomidorków koktajlowych, papryki, oliwek, ogórka a
także kiełków i szczypiorku. Sałatki kusiły swym wyglądem i
zapachem, gdyż były przyrządzone ze świeżych warzyw. Klasa IV
przygotowała kolorową sałatkę owocową. Młodsze dzieci samodzielnie
wykonywały napoje mleczne z dodatkiem owoców, a zamiast cukru do
koktajlu dodawały miód.
Swe
wyroby klasy prezentowały na białym obrusie w świetlicy, gdzie odbywała
się główna część konkursu. Wszyscy w milczeniu z napięciem obserwowali
komisję, która próbowała przygotowanych potraw. Wybór był niezwykle trudny, więc
decyzja mogła być tylko jedna - każda klasa otrzymała najwyższą
punktację za ten etap rywalizacji. W tym czasie uczniowie klasy VI
przedstawili ciekawe informację na temat witamin i ich roli w
organizmie.
W dalszej części należało odpowiedzieć na serię pytań dotyczących
prawidłowego żywienia, witamin oraz znaczenie warzyw i owoców w naszym
jadłospisie. Uczniowie odpowiadali zespołowo, ale tu również było wiele
emocji. Najlepiej zaprezentowały się klasy VI i III.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz