W
poniedziałek 4 listopada nasza pani pedagog przygotowała dla wszystkich
uczniów warsztaty dotyczące zdrowego żywienia. Niby wszyscy wiemy co
nieco na ten temat, ale pokusy atakują nas przecież z telewizora,
internetu czy wszelkich reklam słodyczy, chipsów i innych "zapychaczy".
Właśnie dlatego pani Rowicka zaproponowała prezentację i warsztaty na
ten temat.
Na
początku przypomniała nam o piramidzie żywieniowej, gdzie mogliśmy
dowiedzieć się, jakie produkty i w jakich ilościach powinny codziennie
gościć na naszych stołach. Pani pedagog wspomniała też o żywieniowych
"grzeszkach", czyli batonikach, cukierkach, chipsach czy innych tak
często jedzonych przez dzieci niezdrowych przekąskach. Wytłumaczyła,
jakie szkodliwe substancje zawierają te produkty i jakie mają skutki dla
naszego organizmu. Następnie wspólnie układaliśmy propozycje, czym
zastąpić szkodliwe pokarmy. Większość uczestników doskonale wiedziała,
że lepsze są np. świeżo wyciskane soki niż popularny "Kubuś" czy zamiast
produktów przetwarzanych przy pomocy tłuszczu (chipsy) lepiej sięgnąć
po bakalie, suszone owoce, własnej produkcji ciasteczka itp. Uczniowie
byli żywo zainteresowani tematyką zajęć i chętnie składali własne
propozycje zdrowego menu. To była "smaczna" i pożyteczna lekcja
wychowawcza.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz