Strony

14 listopada 2013

Wiemy, co jemy.

W poniedziałek 4 listopada nasza pani pedagog przygotowała dla wszystkich uczniów warsztaty dotyczące zdrowego żywienia. Niby wszyscy wiemy co nieco na ten temat, ale pokusy atakują nas przecież z telewizora, internetu czy wszelkich reklam słodyczy, chipsów i innych "zapychaczy". Właśnie dlatego pani Rowicka zaproponowała prezentację i warsztaty na ten temat.
Na początku przypomniała nam o piramidzie żywieniowej, gdzie mogliśmy dowiedzieć się, jakie produkty i w jakich ilościach powinny codziennie gościć na naszych stołach. Pani pedagog wspomniała też o żywieniowych "grzeszkach", czyli batonikach, cukierkach, chipsach czy innych tak często jedzonych przez dzieci niezdrowych przekąskach. Wytłumaczyła, jakie szkodliwe substancje zawierają te produkty i jakie mają skutki dla naszego organizmu. Następnie wspólnie układaliśmy propozycje, czym zastąpić szkodliwe pokarmy. Większość uczestników doskonale wiedziała, że lepsze są np. świeżo wyciskane soki niż popularny "Kubuś" czy zamiast produktów przetwarzanych przy pomocy tłuszczu (chipsy) lepiej sięgnąć po bakalie, suszone owoce, własnej produkcji ciasteczka itp. Uczniowie byli żywo zainteresowani tematyką zajęć i chętnie składali własne propozycje zdrowego menu. To była "smaczna" i pożyteczna lekcja wychowawcza.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz